29 Nisan 2025 05:15

Kürt halkı ev ev tartışıyor: Çözüm için adım atılsın

PKK'den hemen silah bırakmasını isteyen iktidarın somut adım atmamasına tepkili olan yurttaşlar, “Kürtlere hangi hakları tanınacak?", "Anayasa’da güvenceye alınacak mı?" diye sıkça soruyor.

Kürt halkı ev ev tartışıyor: Çözüm için adım atılsın

Fotoğraf: Dilan Temiz/Evrensel

Elif Ekin Saltık
;
[email protected]


Diyarbakır - İmralı görüşmelerinin ardından yapılan “barış ve demokratik toplum” çağrısı iki ayı geride bıraktı. Bu süreçte yaşanan pek çok toplumsal gelişmeyle, tek adam rejiminin tam gaz sürdürdüğü operasyonlarla birlikte kimi kesimler “Süreç tıkandı mı?​” yorumları yapsa da dile getirilenler Kürt siyasi hareketinin çok umutlu olduğuna işaret ediyor.

Öcalan’ın çağrıda dile getirdiği PKK’nin silah bırakması ve kendini feshetmesi çağrısı, önce Kürt halkında tepkiyle karşılanmış olsa da bugün bu tepkiler biraz daha dinmiş durumda. Ancak yok değil. Tepkilerin en önemli kaynağının tek adam rejimine güvensizlikten ve Kürt halkının statüsüne, kazanımlarına ilişkin tam manasıyla açıklık getirmemesinden kaynaklandığı çokça dile getiriliyor. Halkın çağrıyı daha net sahiplenmesi ve çağrının bir parçası haline gelmesi için büyük kentlerde yapılan mitingler, 8 Mart, Newroz, halk toplantıları sonrası DEM Parti şimdi de bölge illerinde ev toplantılarıyla halka ulaşmaya çalışıyor.

Öcalan’ın çağrısıyla ev toplantıları başladı

Bu konuda sohbet ettiğimiz kimi partililer ev toplantılarının yapılmasında, Öcalan’ın heyetle görüşmesinin etkili olduğunu ifade ediyor. Öcalan’ın yapılan görüşmelerde DEM Parti’nin halka yeteri kadar ulaşmadığını, ev toplantıları yaparak, kapı kapı gezerek sürecin anlatılması gerektiğini, “Bunun bir teslimiyet olmadığını anlatın” dediği belirtiliyor.

Olması gerekenler mi kazanım mı?

Halkın “barış” talebine sıkı sıkıya sarıldığını ve bunu büyük bir umutla beklediğini ifade edenler “umutlu” olma halinin özellikle Erdoğan’a ve AKP’ye olan güvensizlik nedeniyle zaman zaman olumsuza döndüğü de vurguluyor. Partililerden biri şöyle anlatıyor: “Kürt diye bir şey yoktur sürecinden bugünlere geldik. Bu tamamen Kürt halkının mücadelesiyle oldu. Halk bu mücadeleye inanıyor. Dönem dönem geriye düşse de örgütü bir şemsiye, devlete karşı bir güvence olarak görüyor. Mücadelesini tekrar oradan dirilttiği bir şemsiye. Kendini onun altında güvende hissediyor. O yüzden barışı en güçlü biçimde talep ederken hiçbir şey alınmamış gibi yorumluyor aslında mesajı. Buna ilişkin bir tepki var. ‘Direkt bir feshetme nasıl yani’ sorusu çokça dile getirilenler arasında. Bugün örgüt kendini feshetsin, İnfaz Yasası’nda değişiklik yapılsın, arkadaşlar serbest bırakılsın… Bunlar zaten olması gerekenler, bir kazanım değil. Kürtlere ne gibi haklar tanınacak? Anayasa’da Kürtlerin varlığı, Kürtlerin statüsü olacak mı, güvence altına alınacak mı? Bunlar en önemli meseleler aslında. Mesela evine gittiğimiz bir kadın ‘Biz ne kazandık?​’ diye sordu. ‘Kürtler var olacak mı, bir adı olacak mı?​’ İnsanlar bir dala tutunmak, inanmak istiyor ve devlet samimiyse çözümde daha fazla adım bekliyor.”

Öncelik ‘değer ailelerinin’ fikrini almak

Ev ziyaretleriyle illerdeki halkın büyük bir kesimine ulaşmak isteyen parti örgütleri önceliği “değer aileleri”ne, annelere veriyor. “Sürecin en çok kırılanı onlar” diyen bir partili de “Ancak yeri geldiğinde en çok heyecanlanan da onlar” diyor ve devam ediyor: “Biz bunları çok konuşuyoruz, kimi zaman eleştirisini yapıyoruz. Seçimden seçime kapı çalmakla olmaz. O kadın o aile zaten oyunu verecek, sen kapıyı çalmasan da verecek. Ama birbirimizi sormamız lazım, birbirimize dokunmamız lazım. Yoksa buralarda çok ciddi kırılmalar yaşanır ki yaşanıyor da.”

Halk artık devletten gerçek adım istiyor

Çağrının toplumsallaşması için ev ev gezen parti örgütlerinin hedefi milyonlarca kişiye süreci anlatmak. Çağrının başlattığı değişim ve dönüşüm sürecini halkın daha güçlü sahiplenmesi için özellikle kadınların bu ziyaretlerin merkezinde yer alması çabası da dikkatten kaçmıyor. Örgütün fesih kararını ilan edeceği söylentileri iktidara yakın basın organlarında bir haftadır dile getirilirken, halkın buradaki basıncı devleti gerçek bir adım atmaya, örgütü de buna göre konum almaya zorluyor gibi görünüyor. Çağrıyla birlikte yeni bir aşamaya geçilmişken, bunun kazanım elde eden bir mücadele alanına dönüşmesinde de Kürt halkının sözüne kulak verilmesi önemli duruyor.

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Sömürü tekerine çomak
Büyük araçlara lastik üreten Öz-Ka Lastik işçileri düşük ücrete isyanda

Sömürü tekerine çomak

Öz-Ka Lastik firmasının büyümesi, Türkiye’deki tüm patronların büyüme öyküsünün özeti: Düşük ücret, düşük vergi, yabancı kiralık işçi, kamu ihaleleri, sendikal bürokrasiyle imzalanan satış sözleşmeleri! “Artık yeter, böyle gitmez” diyen Öz-Ka işçileri, kendilerinden habersiz imzalanan sözleşmeye tepki göstererek fiili greve çıktı, “Sözleşme yenilensin” dedi.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
Cübbeli Ahmet, “Gazı yavaş yavaş çıkartarak hani bir kerede 7-8 olacağına işte böyle 4’tür, 5’tir, 6’dır, hani gazı çıkart da bizi yıkma” diye ettiği dua sayesinde depremde can kaybı ve yıkım olmadığı imasında bulundu

Evrensel'i Takip Et